DNA-märkning

DNA-märkning är ett bra sätt att minska risken för stölder. Om olyckan har varit framme finns det chans att hitta stöldgodset och få tillbaka sina ägodelar.

Snättringe Fastighetsägareförening vill gå i spetsen för att vi inom Snättringe märker våra stöldbegärliga föremål med hjälp av DNA. Får vi en hög andel användare kan vi komplettera grannsamverkansskyltarna med DNA-skyltar och skrämma tjuven redan vid gränsen. Föreningen kommer även att verka för att skyltar, liknande grannsamverkans-skyltar, sätts upp på gator och i kvarter där det finns en hög procent av hushåll som har DNA-märkt sina värdesaker. Det är en modern stöldskyddsmärkning som både ger spårbarhet och avskräcker kriminella handlingar. I Stockholmsområdet finns utvärderingar som visar på att inbrottsstölderna i ett DNA-märkt område minskar inbrotten med 40 %, för en enskild fastighet 90 % (hur det nu beräknats).

Det finns flera leverantörer av utrustning för DNA-märkning, Priserna varierar och ligger mellan 500–750 kr. Gå gärna in på internet och sök på ”DNA-märkning”.

Föreningen har fortfarande ett antal KIT hemma som går att köpa för 675 kr/st.

För mer information kontakta Per Havn, 0708-911 211.

 Förebygg stölder och inbrott med MärkDNA

Fram till idag har ca 30 medlemmar i vår förening köpt och märkt värdesaker, cyklar, gräsklippare och annat viktigt gods som man inte vill förlora. Nu fortsätter vi att försöka få Snättringe till ett område där tjyvarna inte vill komma på besök!

MärkDNA är en permanent Stöldskyddsmärkning med DNA som penslas på stöldbegärliga föremål. Att märka din egendom med MärkDNA är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att skydda dina ägodelar och detta rekommenderas av Polisen som ett mycket bra sätt att motverka inbrott då dom inte vet VAD som bär en osynlig märkning.

MINSKA INBROTTSRISKEN

Till att börja med så minskar MärkDNA inbrottstjuvarnas intresse för märkta föremål eftersom det varnar andra att föremålet är stulet. Detta gör det mycket svårare att sälja vidare märkta föremål. Den andra stora fördelen med MärkDNA är att det gör det möjligt för svenska polisen att spåra och återlämna stulen egendom. Om den märkta saken lämnat landet?

Polisen känner till och rekommenderar i många fall DNA-märkning som en brottsförebyggande åtgärd. Genom SelectaDNAs databas kan även Polisen i andra länder söka och hitta ägaren av godset och även föremål som lämnat landet har en chans att identifieras och återlämnas till sin rättmätige ägare.

SelectaDNA är näst intill omöjlig att ta bort och har i polisprojekt visat
sig minska stölder och inbrott med upp till 83%.

Upp till 50 märkta föremål kan registreras i SelectaDNAs internationellt spårbara databas, vilket skapar ordning på värdeföremålen. 5 års hållfasthet i utomhusmiljö enligt teststandarden PAS820:2012.

SelectaDNA Premiumkit innehåller:

  • 1 st flaska med 8 ml märkvätska innehållande en unik DNA-kod, mikropunkter samt UV-fluorescens.
  • 1 st Applikator påförare
  • 1 st UV-ficklampa
  • 50 st varningsdekaler för att applicera på märkta föremål (varningsdekalerna kan inte tas bort efter applicering utan att splittras i småbitar)
  • 2 st dubbelsidiga varningsdekaler att skyltning av märkt fastighet (tex. för fönster, dörr osv.)
  • 1 st bruksanvisning
  • 1 st medlemskort med märksatsens unika ID-nummer.

695: – för medlemmar i Snättringe Fastighetsägarförening.
maila ph@n2systems.se för mer info eller ring på 0708911211